Kiszonki to naturalne probiotyki, czyli produkty spożywcze posiadające żywe i wyselekcjonowane kultury bakterii. Dzięki temu powodują odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit, a przez to prawidłową pracę układu pokarmowego. Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom oraz dlaczego warto włączać je do codziennej diety?
Kiszone ogórki oraz kiszona kapusta to produkty, które bardzo mocno doceniane są przede wszystkim przez nasze babcie. Głównie dlatego, że stanowią źródło kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz podnosi odporność organizmu. Ich dodatkowym plusem jest mała kaloryczność oraz niska zawartość cukru.
Spis treści
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Od dawna panuje powszechne przekonanie, że kiszonki wykazują dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Oto dowody potwierdzające jak ważne są to produkty w naszej codziennej diecie.
1. Kiszonki to bogate źródło składników odżywczych.
Stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Należą do nich m.in. witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, witamina K oraz związki mineralne tj. magnez, wapń, fosfor i potas. Związki te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, regulacji procesów przemiany materii, trawieniu tłuszczy, białek i węglowodanów.
2. Stabilizują witaminy.
Kwaśne środowisko jakie posiadają kiszonki stabilizują witaminę C oraz witaminę A. Oznacza to, że podczas kiszenia nie ulegają one rozkładowi. Co więcej, produkty te dostarczają je w jeszcze większej ilości.
3. Wspomagają odchudzanie.
Produkty kiszone charakteryzują się niską kalorycznością, ponieważ węglowodany w nich obecne, zostały wykorzystane w procesie fermentacji. Dodatkowo stanowią źródło błonnika, który wspiera proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje wypróżnianie się organizmu.
4. Kiszonki pobudzają perystaltykę jelit.
Spożywając tzw. kiszonki nie tylko dostarczamy witamin i minerałów, ale również wartościowe bakterie pochodzące z fermentacji mlekowej. Ich zadaniem jest regulacja perystaltyki jelit oraz składu mikroflory jelitowej, hamując tym rozwój bakterii gnilnych w układzie pokarmowym.
5. Nie są przetworzone.
Kiszonki to warzywa, które są przetworzone, ale jedynie w sposób naturalny – metoda biologiczną, co stanowi dodatkowy atut tego rodzaju żywności.
Co można kisić?
Na wstępie należy zaznaczyć, że do kiszenia wykorzystuje się produkty o dużej zawartości cukru oraz wody. W związku z tym oprócz kapusty oraz ogórków procesowi fermentacji można poddawać:
Przygotowanie:
Zarówno owoce jak i warzywa muszą być świeże i dojrzałe. Wybrany produkt, należy umieścić w szklanym słoju lub kamionce w towarzystwie kopru, czosnku, ziela angielskiego oraz cebuli, które nadadzą im charakterystyczny zapach oraz smak. Następnie zawartość słoja należy zalać solanką (woda solona wykazuje właściwości konserwujące).
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz