Zsiadłe mleko to produkt, który najczęściej zalecany jest w letnie, upalne dni. Wszystko dlatego, że stanowi ono pożywienie lekkie, odżywcze i przede wszystkim orzeźwiające. Z właściwości zsiadłego mleka powinny korzystać osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wspomaga odchudzanie.
Zsiadłe mleko to produkt, który powstaje ze świeżego, krowiego mleka. W jego składzie znajdują się bakterie, które dla człowieka wykazują zbawienny wpływ. Wzbogacają florę bakteryjną jelit zwiększając tym odporność organizmu. Charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niską wartością indeksu glikemicznego. W związku z tym bez problemu mogą je spożywać diabetycy jak i ci, którzy posiadają zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Oprócz korzystnych bakterii w składzie zsiadłego mleka znaleźć można witaminy z grupy B (B2, B9, B12), które szczególną rolę odgrywają u kobiet będących w ciąży i karmiących piersią. Zsiadłe mleko stanowi również źródło witaminy A, witaminy K, a także cennego dla naszych kości wapnia, fosforu i potasu.
Właściwości zdrowotne zsiadłego mleka
Korzystnych właściwości zsiadłego mleka jest wiele. Jedną z nich jest obecność żywych kultur bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego, jednocześnie korzystnie wpływając na system immunologiczny. Ma to kluczowe znaczenie w przypadku zaparć. Dzięki takiemu działaniu zostaje przywrócona równowaga trawienna. Spożywanie zsiadłego mleka pobudza również produkcję żółci oraz soków trawiennych, co z kolei wpływa na przyspieszenie procesów przemiany materii. Z tego względu zsiadłe mleko zaleca się również osobom będących na diecie. Napój pod postacią zsiadłego mleka poleca się także osobom z nietolerancją laktozy, ponieważ jej obecność redukowana w procesie fermentacji.
Obecność witaminy B12 poprawia funkcje układu nerwowego. Związek ten jest bardzo istotnym elementem codziennej diety, ponieważ uczestniczy on w procesach tworzenia czerwonych krwinek.
Zsiadłe mleko stosowane zewnętrznie łagodzi podrażnienia skóry, wynikające z nadmiernej ekspozycji skóry na słońce.
Bakterie kwasu mlekowego oczyszczają jelita z toksyn oraz ograniczają rozrost grzybów i drożdżaków, hamując tym rozwój nowotworów jelita grubego.
Jak wykonać zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko jest produktem, który pozyskuje się w wyniku odstawionego świeżego krowiego mleka do momentu aż skwaśnieje. Podczas przechowywania mleka poza warunkami chłodniczymi dochodzi do procesu fermentacji. Zjawisko to sprawia, że wytwarzają się w nim dwie warstwy:
- gęsta (skrzep)
- płynna (serwatka)
Aby uzyskać zsiadłe mleko należy schłodzić je w lodówce, a następnie delikatnie wymieszać obie warstwy. Gotowy produkt posiada gęstą konsystencję oraz wyraźnie kwaśny smak.
Zsiadłe mleko w kuchni
Klasyką jest podawanie mleka zsiadłego z młodymi ziemniakami powodując, że posiłek staje się lekki, odżywczy i orzeźwiający. Zsiadłe mleko to produkt, który łączy się również z owocami. Koktajl na bazie owców (banan, truskawki) i mleka zsiadłego to zdrowa i smaczna przekąska w upalne dni.
Zsiadłe mleko wykorzystywane jest również w przepisach do pieczenia ciast, nadając im odpowiedniej puszystości, wilgotności i oryginalnego smaku.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz