Arbuz zwyczajny (łac. Citrullus lanatus, inaczej: kawon) to owoc, który nie tylko w Polsce cieszy się dużą popularnością. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość wody, dzięki której doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, nawadnia organizm, a także uzupełnia niedobory witaminowe. Co kryje w sobie arbuz oraz dlaczego warto włączać go do codziennej diety?
Spis treści
Arbuz – pochodzenie
Arbuz pochodzi z krajów Afryki Południowej i zalicza się do roślin z rodziny dyniowatych. Jego zewnętrzna powłoka posiada różne odcienie zieleni, z kolei wewnątrz znajduje się słodki, czerwony miąższ z drobnymi pestkami. Arbuz posiada owalny kształt i może przyjmować różne rozmiary. W dużej części składa się z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia i gasi pragnienie w upalne dni.
Do największych producentów arbuzów należą Chiny, a także Turcja, Hiszpania, Portugalia oraz Włochy.
Arbuz – właściwości
W składzie arbuza występują:
- witamina A;
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy);
- aminokwasy (cytrulina);
- a także związki mineralne tj. potas, miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz mangan.
Ze względu na wysoką zawartość wody, i co za tym idzie właściwości moczopędne, spożywanie arbuza zaleca się w szczególności osobom z zaburzoną pracą nerek. Ponadto wysoki poziom antyoksydantów, do których zalicza się likopen (obecny w czerwonych warzywach i owocach) zwiększa odporność organizmu, a także zapobiega chorobom nowotworowym. Związki te neutralizują również wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się skóry, z kolei cytrulina wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Szczególne znaczenie ma to w przypadku diet wysokobiałkowych, które często stosują sportowcy.
Witamina C obecna w arbuzie zwiększa odporność organizmu, a także doskonale wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Regularne jej przyjmowanie rozjaśnia defekty cery w postaci przebarwień skóry oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Ponadto podnosi odporność, zapobiegając infekcjom skórnym oraz skracając czas ich trwania.
Jak jeść arbuza?
Arbuza można spożywać na różne sposoby. Jednym z przykładów jest pizza arbuzowa. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją w prosty i szybki sposób:
Czy pestki arbuza są zdrowe?
Mimo że pestki arbuza zwykle usuwane są z miąższu podczas jego spożywania, warto wiedzieć, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jak się okazuje, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. W związku z tym zaleca się je przy infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i chorobach skóry.
Arbuz a karmienie piersią
Dieta matki karmiącej powinna być przede wszystkim urozmaicona, aby móc dostarczyć dziecku wraz z pokarmem jak największą ilość składników odżywczych. Nie każdy bowiem wie, że arbuz wspomaga proces laktacji, zwiększając produkcję mleka, jednocześnie wpływając na poprawę jego jakości.
Arbuz w ciąży
Arbuz chętnie polecany jest kobietom w ciąży ze względu na sporą zawartość potasu, którego odpowiedni poziom zapobiega skurczom. Z kolei obecna w arbuzie witamina C zwiększa odporność matki, a także wykazuje pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka. Ze względu na dużą zwartość cukru ogranicza się jego spożywanie u kobiet, u których występuje cukrzyca ciążowa.
Czy warto jeść arbuza?
Arbuz to owoc o słodkim i orzeźwiającym smaku. Oprócz tego stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które doskonale uzupełniają niedobory witaminowe. Pozytywnie wpływa na poszczególne funkcje organizmu, jednocześnie zapewniając korzystny wygląd skóry.
Warto jeść arbuza, ponieważ jest bogaty w witaminę C i potas, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i układu nerwowego. Dodatkowo arbuzy mają wysoką zawartość wody, co pomaga w nawodnieniu organizmu, zwłaszcza w gorące dni, i stanowi dobry wybór dla osób dbających o utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
- Wodziński T., Jak uprawiać warzywa, Infouprawa, 4/2022.
- Krulczyk J., Uprawa owoców jagodowych. Poradnik praktyczny, Wydawnictwo Gaj, 4/2020.
no i arbuz w ciąży jest mocno polecany 😉
Bardzo lubię ten owoc, a picca arbuzowa jest fenomenalna 😉
Mnie wkurzają te pestki w arbuzie i taka nieporęczność w jedzeniu. Ale w formie ciekawych przepisów może być okej. Pomyślę nad tym.
Arbuz to jeden z moich ulubionych owoców. Przynosi mi na myśl wspomnienie wakacji u mojej siostry we Włoszech. Nigdzie indziej nie jadłam tak soczystych arbuzów. Nie tylko świetnie nawadniają organizm, ale także bogaty w witaminy.
O! Taki niepozorny arbuz! Dobrze wiedzieć, że to nie tylko „nawadnianie”! Kolejnym newsem jest pochodzenie! No nieźle, tego się nie spodziewałam;)
nie wiedzialam ze arbuz ma tyle własciwosci! ja nie potrafie sie przekonac niestety do jego smaku. nie mam pojecia dlaczego eh 🙁