Aktualizacja: 22 kwietnia 2021
Olej arganowy, zwany złotem Maroka, jest znany nie tylko z wysokiej ceny, ale także ze swojego wszechstronnego, korzystnego działania na ludzki organizm. Co w nim jest takiego, kiedy go stosować i jaki efekt można dzięki niemu uzyskać? Oto najbardziej podstawowe informacje na temat oleju arganowego.
Spis treści
Najcenniejsze składniki
Żeby wymienić wszystkie antyoksydanty zawarte w oleju arganowym, trzeba by było stworzyć sporych rozmiarów broszurę. Najważniejszym z nich jest witamina E, występująca w bardzo wysokim stężeniu. Taką „normą” zawartości witaminy E w olejach jest 320 mg/kg, co odpowiada stężeniu w oliwie z oliwek. W oleju arganowym witaminy E jest niemal dwukrotnie więcej, bo aż 620 mg/kg, pod warunkiem oczywiście, że olej jest właściwie przygotowany.
Same kwasy tłuszczowe, które stanowią główny składnik oleju arganowego, także wykazują działanie antyoksydacyjne, a w połączeniu z pozostałymi przeciwutleniaczami działają one idealnie. Hamowanie procesów starzenia, zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, usuwanie przebarwień skórnych i ogólnie lepsze samopoczucie. To właśnie efekt działania przeciwutleniaczy zawartych w oleju arganowym.
Witamina F
Witamina F, znana lepiej jako kwas linolowy, często występuje w dietach w niedoborze. Szczególnie w naszym klimacie zdarzają się nierzadko przypadki niezaspokojenia zapotrzebowania na tę witaminę. Olej arganowy jest jednym z najlepszych suplementów kwasu linolowego. Witamina F jest czynnikiem stymulującym odporność i działającym przeciwzapalnie.
Jak działa olej arganowy?
Witamina E sprzyja poprawie samopoczucia na wiele sposobów. Witamina F poprawia zdolności obronne organizmu i zwiększa odporność, a także przyspiesza rekonwalescencję.
W oleju arganowym zawarte są także sterole roślinne. Ten typ substancji, u roślin pełni funkcje hormonów, u ludzi może wpływać na przebieg wielu procesów biologicznych. Mechanizm nie jest do końca poznany, ale ze względu na podobieństwo w budowie cząsteczki, przypuszcza się, że na zasadzie hamowania konkurencyjnego ograniczają one działanie cholesterolu. Ten zaś bierze udział w znacznie większej liczbie procesów, niż można by się było spodziewać. Jest współodpowiedzialny za tworzenie blaszek miażdżycowych, obniżenie sprawności nerek, ograniczenie zdolności umysłowych, a nawet za procesu starzenia. Ograniczenie działania cholesterolu jest więc ze wszech miar pożądane.
Został jeszcze podstawowy składnik oleju arganowego: nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one niezbędne dla pracy całego organizmu. Budują błony wszystkich komórek, a przecież po 10 latach jest się już całkowicie przebudowanym. Miliardy komórek obumierają, a ich miejsce zajmują kolejne. Warto wyobrazić sobie ilość niezbędnych w tym procesie kwasów tłuszczowych!
Cena oleju arganowego
Podstawową wadą oleju arganowego jest jego cena (40-50 złotych za butelkę 100 ml). Specyfik ten jednak wart jest każdej złotówki. Nie należy kupować „suplementów” opatrzonych ceną dwukrotnie niższą, ponieważ zawierają one olej wyciskany maszynowo, który nie posiada już większości korzystnych właściwości, albo w ogóle są to jedynie suplementy z dodatkiem oleju arganowego. Dla osiągnięcia efektu terapeutycznego należy przyjąć określona dawkę. Żadne „dodatki” niczego nie zmienią, ponieważ przyswajalność substancji nigdy nie jest stuprocentowa. Fakt, że w naturalnych suplementach jest wysoka, ale i tak utrzymuje się na poziomie 80-90%.
Czy zdecydować się na zakup?
Zdecydowanie tak. Nawet gdy nie masz stwierdzonych niedoborów witaminy E, F ani kwasów nienasyconych, to olej arganowy nadal może się przydać. W przypadku gdy nie skorzystasz z jego zdrowotnego działania, warto – dla zaspokojenia wrodzonej ciekawości – poeksperymentować z nim w kuchni. Na zdrowie na pewno nie zaszkodzi, a ponieważ działa kompleksowo niemal na pewno poczujesz się lepiej – ot tak, z powodu poprawy ogólnej kondycji organizmu. Rzecz jasna nic nie dzieje się z dnia na dzień. Suplementacja olejkiem arganowym powinna trwać kilka tygodni, ale i tak warto się na nią zdecydować.
Olej arganowy jest suplementem o wszechstronnym działaniu. Dlatego powinien zainteresować się nim każdy. Jadalny olej jest szczególną gratką dla miłośników niecodziennych rozwiązań kulinarnych. Natomiast w celach kosmetycznych stosuje się również olejki arganowe zewnętrznie. Należy jednak pamiętać, że działanie od środka zazwyczaj przynosi lepsze efekty. Przede wszystkim może pomóc w pozbyciu się niektórych problemów, których „z zewnątrz” rozwiązać się nie da np. wysokiego poziomu utleniaczy.
Olej arganowy działa na nasz organizm bardzo wszechstronnie. Wszystko ze względu na naturalną równowagę znajdujących się w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dzięcioł M., Przysławski J., Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2013.
- Cisowski W., Fecka I., Włodarczyk M., Owoce arganii źródłem oleju tłustego, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
- Małtawska I., Łajs I., Znaczenie spożywcze, lecznicze i kosmetyczne oleju arganowego, Postępy Fitoterapii, 2/2010.
Zostaw komentarz