Aktualizacja: 15 stycznia 2007
Mikroalgi są relatywnie nowym źródłem składników odżywczych w dobie cywilizacji przemysłowej w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Aczkolwiek były wykorzystywane przez mieszkańców Ameryki Łacińskiej czy Afryki. Staną się niezmiernie ważne dla planety, gdy inne zasoby żywnościowe zaczną się wyczerpywać. W tym momencie projekty farm, na których będzie się uprawiało Spirulinę są w trakcie realizacji. Głównie w miejscach na Ziemi, gdzie problem niedożywienia jest duży – Paul Pitchford
Spis treści
Spirulina
Spirulina to nie tylko pożywienie, które chroni czy odwraca działanie chorób. Jest odpowiedzią na światowe niedożywienie i braki żywności. Może być hodowana w gorących, słonecznych warunkach, czyli tam gdzie aktualnie problem niedożywienia jest największy. Udowodniono, że ze Spiruliny można uzyskać dwadzieścia razy więcej białka niż z ziaren soi, gdyby hodować ją na takim samym obszarze. A ponieważ z hodowli ziaren soi można uzyskać 10 razy więcej białka niż z hodowli krów, łatwo policzyć, że Spirulina dostarczyć może 200 razy więcej podobnego białka niż hodowla bydła na takim samym obszarze.
Spirulina może dostarczyć 200 razy więcej białka niż hodowla bydła.
Powyższe porównanie jest na czasie, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę fakt ciągłego wzrostu populacji na ziemi i wykorzystywania coraz więcej nieodnawialnych bogactw naturalnych. Jeżeli chcemy wykarmić siebie i swoich bliskich w najbliższych latach, Spirulina może być jednym z najlepszych sposobów na zrobienie tego.
Na poniższym filmie pokazujemy jak przebiega proces hodowli Spiruliny:
Większość ludzi w dobrze rozwijających się krajach takich jak Stany Zjednoczone również nieprawidłowo się odżywia. Mamy tendencję do posiadania zdecydowanie za dużo tłuszczu, cierpimy na alarmujące niedobory w organizmie. Prawie wszystkich Amerykanów dotyczy problem niedoboru magnezu, cynku, wapnia, witamin z grupy B czy kwasów tłuszczowych Omega 3. Jest jeszcze coś gorszego. Bardzo niewiele ludzi w nowocześnie rozwijających się krajach dostarcza organizmowi dziennego zapotrzebowania na witaminy, minerały i inne związki chemiczne (jak np. chlorofil), które prowadzą do wzmocnienia organizmu, odbudowy zniszczeń nerwowych, polepszenia pracy mózgu, itp.
Niedożywienie mimo nadwagi
W taki sposób, większość Amerykanów jest niedożywiona, pomimo że cierpią na nadwagę. Taka masa ciała pojawiła się z powodu konsumpcji ogromnych ilości przetworzonych węglowodanów, które są bardzo ubogie w wartości odżywcze. Oto jak można podsumować powyższe w jednym zdaniu. Jesteśmy przekarmieni, lecz niedożywieni. Dlatego dodanie Spiruliny i Chlorelli do diety może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To tak jakby skierować wodospad składników odżywczych, których brakowało organizmowi przez lata. Przyjrzyjmy się więc bliżej w jaki sposób Spirulina i Chlorella mogą odmienić Twoje życie.
Rozdział 6: Nadzwyczajne zalety Spiruliny i Chlorelli dla zdrowia.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz