Kolagen do picia
Kolagen do picia

Marakuja - niezwykły egzotyczny owocMarakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) to owoc, którego właściwości zdrowotne docenia się już od dawna. Nie bez powodu. Pomaga bowiem zwalczać dolegliwości ze strony układu nerwowego, ponadto działa odżywczo zarówno na skórę jak i cały organizm. Co kryje w sobie marakuja oraz jakie ma właściwości? Oto wskazówki.

Marakuja nazywana również męczennicą lekarską i passiflorą to dość kwaśny w smaku owoc, który posiada dwie odmiany: żółtą i fioletową. Passiflora (passi – cierpienie, flora – kwiat) wywodzi się z krajów Ameryki Południowej i może osiągać nawet 8 metrów długości. Druga jej nazwa męczennica została nadana przez hiszpańskich misjonarzy ze względu na podobieństwo do korony cierniowej Jezusa.

Z kolei marakuja pochodzi od indiańskiego określenia „maraù-ya”, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu, „owoc jedzony jednym haustem”. Wnętrze marakui (miąższ) posiada konsystencję dżemu o kolorze żółto-brązowym.

Co kryje w sobie marakuja?

Marakuja to bogactwo składników odżywczych. W jej skład wchodzi między innymi witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, antyoksydanty i związki mineralne tj. żelazo, wapń, cynk, magnez, a także fosfor, białko, węglowodany, błonnik, cukry i kwasy tłuszczowe.

Właściwości zdrowotne marakui

Medycyna naturalna już od dłuższego czasu wykorzystuje passiflorę jako lekarstwo na różnego rodzaju schorzenia ze strony układu nerwowego. Dzięki witaminom z grupy B owoc ten wykazuje właściwości odstresowujące przy jednoczesnym pobudzaniu w sytuacji przemęczenia psychicznego. Ciekawostką jest fakt, że napary ziołowe z passiflory podawane są osobom uzależnionym od alkoholu oraz narkotyków.

Włączanie marakui do diety pozytywnie wpływa również na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, niweluje skurcze mięśni, nerwobóle, a także wykazuje właściwości dezynfekujące.

Do innych właściwości marakui należy:

  • łagodzenie bóli miesiączkowych
  • usuwanie zaburzeń żołądkowych: niestrawność, kolkę
  • leczenie bezsenności
  • zapobieganie depresji
  • działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe

Jak jeść marakuję?

Najlepszym wyborem jest marakuja z pomarszczoną skórką, z występującymi na niej brązowymi plamkami. Owoc ten można spożywać w surowej postaci po wcześniejszym jej umyciu, przekrojeniu w pół i wyjęciu miąższu.

Warto zaznaczyć, że marakuja stanowi doskonały składnik sałatek owocowych, soków, przetworów oraz nadaje się idealnie jako nadzienie do mięs. Ponadto passiflora wykorzystywana jest także do produkcji jogurtów, lodów, napojów oraz ciast.

Marakuja w kosmetyce

Marakuja to owoc, który doskonale odnalazł się również w kosmetyce. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. W kosmetologii szczególnie dobrze znany jest olejek z marakui, który posiada dość uniwersalne wykorzystanie. Zaleca się go bowiem w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Szczególnie jednak poleca się go stosować do cery naczynkowej, ze względu na zawartość witaminy C i K, a także osobom ze skłonnością do przebarwień.

Marakuja a ciąża

Ze względu na szeroki skład marakui, owoc ten zaleca się kobietom ciężarnym. Jednak ze względu na ciążę powinny sięgać jedynie po sam miąższ, a pestki pozostawić. Natomiast dietę dzieci, które ukończyły 1 rok życia, można urozmaicać obecnością marakui.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami