Kalafior nie bez powodu bardzo często gości na naszych stołach. Jego spożywanie chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, wrzodami żołądka, a także łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Jak jeszcze warzywo to wpływa na nasze zdrowie oraz dlaczego warto je jeść? Podpowiadamy.
Kalafior zalicza się do roślin jednorocznych i należy do rodziny kapustowatych. Ciekawostką jest fakt, że początkowo nazywany był kapustą cypryjską, a to z tego względu, że pochodzi z Cypru. Warzywo to doskonale znane było już w czasach starożytnego Rzymu i Grecji. W Polsce natomiast pojawił się na przełomie XVI wieku za sprawą królowej Bony.
Spis treści
Prozdrowotne właściwości kalafiora
Kalafior posiada długą listę składników odżywczych. W jego składzie znaleźć można sporą ilość błonnika oraz związki mineralne tj. magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, jod, fluor. Ponadto, kalafior stanowi źródło witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, witaminy E, kwasu foliowego oraz nieznacznych ilości beta-karotenu. Jego charakterystyczny zapach podczas gotowania z kolei wynika z obecności siarki.
Ze względu na swój bogaty skład kalafior wykazuje szeroki wpływ na zdrowie człowieka.
1. Chroni przed rakiem.
Dzięki antyoksydantom tj. sulforafan, kalafior wykazuje właściwości osłaniające przed powstawaniem oraz rozwojem komórek nowotworowych. Dodatkowo błonnik w nim występujący skraca czas zalegania treści pokarmowej w układzie trawiennym, co stanowi bardzo dobrą profilaktykę występowania nowotworów.
2. Zapobiega wrzodom żołądka.
Izotiocyjany obecne w kalafiorze wykazują właściwości przeciwbakteryjne niszcząc m.in. Helicobacter pylori. Ponadto chroni warzywo to przed zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz przełyku.
3. Wspomaga pracę układu pokarmowego.
Zawarty w kalafiorze błonnik oraz woda zapobiegają powstawaniu zaparć, a także związanymi z tym chorobami układu pokarmowego oraz samego jelita grubego.
4. Zwiększa odporność organizmu.
Tak duża ilość składników odżywczych, w tym również obecność witaminy C wpływa na podwyższenie odporności organizmu, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka zachorowalności na grypę, zapalenie płuc oraz inne infekcje ogólnoustrojowe.
5. Poprawia pamięć i koncentrację.
Występująca w kalafiorze cholina korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Wspomaga zapamiętywanie, ułatwia zasypianie, a także zmniejsza skutki uboczne stresu oraz przyspiesza regenerację organizmu.
6. Chroni przed osteoporozą.
Obecność witaminy K ułatwia procesy absorpcji wapnia do organizmu jednocześnie zmniejszając jego wydalanie. Efektem tego jest zmniejszanie ryzyka łamliwości kości oraz zachorowalności na osteoporozę.
Kalafior w ciąży i w okresie laktacji
Nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu, aby spożywać kalafiora w czasie ciąży. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że jest on warzywem o działaniu wzdymającym. W związku z tym kobiety w ostatnich tygodniach ciąży ubolewające nad zgagą powinny ograniczać jego spożywanie.
W czasie karmienia dziecka, a w szczególności w pierwszych dniach jego życia, ze względu na działanie wzdymające, nie zaleca się matkom spożywania kalafiora. Z czasem jednak kiedy dziecko dojrzewa, matka karmiąca może włączyć warzywo do codziennej diety.
Kalafior – zastosowanie w kuchni
Dzięki delikatnemu smaku kalafiora, warzywo to można wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych potraw. Z jego udziałem można przyrządzić:
- zupę krem
- zupę z białych warzyw
- wegański majonez
- zapiekany kalafior z dodatkiem orientalnych przypraw
- kalafior gotowany z bułką tartą
Ponadto kalafior wykorzystuje się jako składnik sałatek, zapiekanek bądź tart.
Jak przechowywać kalafiora?
Kalafior zaleca się przechowywać w lodówce, do góry korzeniem. Takie ułożenie zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci w nim oraz szybkiemu psuciu. Kalafior powinno się zjeść w czasie nie dłuższym niż 5 dni od zakupu.
Kto powinien unikać spożywania kalafiora?
- Osoby przyjmujące tyroksynę (ze względu na obecność tiocyjanków hamujących działanie tego hormonu).
- Osoby zdrowe, jednak dostarczające zbyt małej ilości jodu w codziennej diecie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz