Aktualizacja: 13 grudnia 2018
Cukier trzcinowy to produkt pozyskiwany z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się brązowym zabarwieniem, wpadającym niekiedy delikatnie w złotawy odcień. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oraz czy faktycznie jest zdrowy? Podpowiadamy.
Spis treści
Czym jest cukier trzcinowy?
Cukier trzcinowy produkuje się z trzciny cukrowej. Swoją charakterystyczną złotą barwę zyskuje poprzez proces produkcji, w którym nie jest oddzielana od niego melasa, odpowiedzialna właśnie za zabarwienie. Podstawowym elementem składowym tego cukru jest sacharoza.
Warto wiedzieć, że cukier ten to źródło składników mineralnych tj. żelazo, magnez, potas, wapń. Jak już wyżej wymieniono największą częścią składową tego cukru jest sacharoza. Niestety wpływa ona na zwiększenie masy ciała, a także na wzrost poziomu glukozy w organizmie.
Cukier trzcinowy wykorzystywany jest głównie do słodzenia napojów tj. kawa, herbata oraz do wypieków.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Cukier trzcinowy zdecydowanie stanowi dużo lepszą alternatywą dla cukru białego. Przede wszystkim dlatego, że jest źródłem związków mineralnych, których pozbawiony jest cukier tradycyjny. Mimo wszystko nie należy go bagatelizować, ponieważ wciąż jest to cukier, który wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu.
Zalety cukru trzcinowego
- posiada delikatny smak, który doskonale łączy się z kawą i herbatą
- jest zdrowszy od cukru białego
- stanowi źródło związków mineralnych
- jest cukrem nierafinowanym, w związku z tym posiada wiele składników odżywczych
Zastosowanie cukru trzcinowego
Oprócz wykorzystania cukru trzcinowego w kuchni znalazł on również zastosowanie w medycynie ludowej oraz ziołolecznictwie. Wszystko dlatego, ponieważ dawniej uważano, że cukier może wyleczyć wiele dolegliwości dzięki swoim cennym właściwościom.
Jego dużą zaletą było działanie bakteriobójcze. Cukier więc uważano za lekarstwo o działaniu kojącym, przeciwbólowym, wykrztuśnym, zapobiegającym przeziębieniom, a nawet leczącym rany i oparzenia.
Cukier trzcinowy oczywiście stosuje się głównie w kuchni. Nadaje on smak wielu potrawom. Bardzo dobrze sprawdza się w przygotowywaniu deserów. Powszechnie uważa się również, że cukier ten znacznie efektowniej prezentuje się w dziedzinie cukiernictwa.
Uwaga!
Decydując się na zakup cukru trzcinowego warto być uważnym i dokładnie sprawdzać jego etykietę. Niestety dziś istnieje bardzo wiele zamienników tego rodzaju produktu, którym daleko jest do oryginału. Nie którzy producenci cukru w celach zwiększenia swojej sprzedaży, barwią biały cukier np. karmelem bądź melasą, a następnie sprzedają go pod nazwą cukier trzcinowy lub cukier brązowy.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
W artykule jest kilka ostatnich błędów. Cukier trzcinowy też może być rafinowany do białości, tak by nie pozostała w nim melasa. Surowiec, z którego cukier pochodzi nie determinuje jego koloru.
Lubię tą wersję cukru w postaci wilgotnej
Używam jako zamiennik dla cukru białego. Chociaż teraz się zastanawiam czy to faktycznie cukier trzcinowy czy jednak barwiony melasą. Przy kolejnych zakupach na pewno przyjrzę się składowi.
Jest lepszy, ale nie najlepszy. Ech, wypada z cukru zrezygnować.
Nie wiedziałam, że cukier trzcinowy ma takie właściwośći. Naprawdę świetny artykuł