Aktualizacja: 16 maja 2022
Szkodliwe działanie cukru przejawia się szczególnie gdy jest spożywany w nadmiarze. A o to nie trudno, ponieważ występuje niemalże w każdym produkcie spożywczym, a do tego uzależnia. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale również sokach, chlebie, a także gotowych sosach. Spożywając go w sposób regularny i w dużych ilościach możemy wyraźnie sobie zaszkodzić. Sprawdźmy więc jakie szkodliwe działanie wywołuje na organizm cukier.
Jak się okazuje rocznie każdy Polak zjada aż 40 kilogramów cukru. Wpływa na to nie tylko sama ilość cukru w codziennej diecie, ale również fakt zwiększania jego ilości przez producentów w produktach. Jak zjawisko to wpływa na nasze zdrowie?
Spis treści
Szkodliwe działanie cukru
1. Mózg.
Należy zaznaczyć, że węglowodany, a szczególnie glukoza jest podstawowym składnikiem odżywczym mózgu. Związek ten dostarcza organizmowi nie tylko potrzebnej mu energii do rozwoju, ale również do właściwego funkcjonowania.
Mimo wszystko dostarczając organizmowi zbyt duże ilości cukru zaburzona zostaje pamięć oraz koncentracja, a także zwiększone zostaje ryzyko rozwoju depresji.
2. Stawy.
Szkodliwe działanie cukru na stawy to przede wszystkim zaostrzanie stanów zapalnych. Nic w tym dziwnego, ponieważ stawy zbudowane są przede wszystkim z kolagenu, na którą cukier działania destrukcyjnie.
3. Wątroba.
Warto zaznaczyć, że nadmiar cukru w organizmie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego też dieta obfitująca w dużą ilość węglowodanów może prowadzić do tzw. stłuszczenia wątroby oraz otyłości brzusznej, która stanowi ważny czynnik sprzyjający powstawaniu cukrzycy, a także zawału serca oraz udaru mózgu.
4. Skóra.
Włączanie dużej ilości cukru do codziennej diety przyspiesza procesy starzenia się skóry. W wyniku jego obecności w organizmie uszkodzeniu ulegają włókna kolagenowe i elastynowe, które warunkują jędrność i elastyczność skóry.
5. Zęby i kości.
Szkodliwe działanie cukru na zęby i kości to przede wszystkim wypłukiwanie wapnia z ich struktury. Jest również główną przyczyną próchnicy zębów. Stanowi on bowiem źródło energii dla rozwoju bytujących tam bakterii.
6. Odporność organizmu.
Cukier powoduje spadek odporności organizmu. Przyczyną tego jest fakt, że cukier zaburza zdolności białych krwinek do niszczenia drobnoustrojów. Wynikiem tego są często nawracające infekcje organizmu. Należy zaznaczyć również, że stałe spożywanie dużych ilości cukru przyczynia się do obniżenia odporności organizmu nawet o 50%.
7. Układ pokarmowy.
W wyniku obecności dużej ilości cukru w organizmie cierpi również układ pokarmowy. Pod wpływem węglowodanów dochodzi do nadmiernego rozwoju Candida albicans – gatunku grzybów bytujących w układzie pokarmowym. Zjawisko to nie jest niczym dobrym, ponieważ powoduje drożdżycę – infekcję grzybiczą skóry oraz błon śluzowych (pochwy, jamy ustnej oraz samego przewodu pokarmowego).
Jak odstawić spożywanie cukru?
Na początku należy zaznaczyć, że odstawianie cukru nie może być nagłe. Zaleca się stopniową rezygnację z niego. Warto rozpocząć od unikania przetworzonej żywności, a także od samodzielnego gotowania, wykorzystując do tego świeże produkty. Ponadto należy również nawadniać organizm oraz spożywać duże ilości warzyw i owoców pamiętając jednocześnie, że wszystkie nowe nawyki warto wprowadzać w życie powoli. Słodzenie napojów tj. kawa czy herbata warto sukcesywnie zmniejszać, a ciastko do niej zastąpić np. bananem.
Warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów. Jeśli posiądziemy tę umiejętność będziemy świadomi, że nie należy kupować przede wszystkim tych, które zawierają w sobie cukier, syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, laktazę, melasę czy dekstrozę. Istotne jest również zrezygnowanie z jedzenia typu fast-food oraz kolorowych napojów.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bardzo merytoryczny artykuł! 🙂
Bardzo mądry artykuł!! Brawa dla autorki!!
Należy pamiętać też, że w pozoru zdrowych produktach cukru jest naprawdę dużo – wszystkie jogurty owocowe są przesłodzone porównywalnie do coli. W jednym małym kubeczku jest kilka łyżeczek cukru