Aktualizacja: 12 października 2020
Pieczone kotlety z piersi kurczaka i cukinii to zdrowy zamiennik tradycyjnie smażonych na tłuszczu kotletów. Przepis jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu.
Pieczone kotlety z piersi kurczaka i cukinii
Chude mięso to często kulinarne wyzwanie – szczególnie pierś z kurczaka. Bardzo łatwo przesadzić ze smażeniem, czego konsekwencją jest twardy, wysuszony na wiór kurczak. Jak tego uniknąć? Dobrym sposobem jest jego wcześniejsze zmielenie i przygotowanie w piekarniku.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki żytniej
- 1 mała cukinia (pokrojona w kostkę)
- natka pietruszki (garść)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory suszone
- 0,5 cebuli (pokrojona w kostkę)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, zioła toskańskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszkamy. Następnie formujemy kotleciki i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Pieczone kotlety z piersi kurczaka i cukinii idealnie smakują z fasolką szparagową i ogórkiem kiszonym. Świetną alternatywą jest kotlet do burgera z rukolą, mozzarellą, pomidorem, czerwoną cebulą i koniecznie z dodatkiem ketchupu z cukinii.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Wygląda smakowicie! Spróbuję swoich sił w kuchni! 😀
Lubię ten przepis! 😀
ja nie jem mięsa już prawie dwa lata ;p więc kurczaka musiałabym zastąpić czymś innym 🙂
Najbardziej w tym przepisie podoba mi się to, że kotlety są pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu! 🙂
Bardzo czesto robie! I zawsze wychodza pyszne! Idealna propozycja na obiad!:)
Dodaję przepis do wypróbowania:)