Aktualizacja: 18 lipca 2018
Słonecznik, a właściwie jego część jadalna, czyli pestki to źródło wielu witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Z tego względu zaliczany jest on do roślin o bardzo korzystnych właściwościach zdrowotnych. Sprawdźmy czym charakteryzuje się oraz jakie właściwości wykazuje dla naszego zdrowia.
Spis treści
Słonecznik – jak wpływa na nasze zdrowie?
Nasiona to najbardziej cenna część słonecznika. Stanowią one bogactwo m.in. witaminy A, B, D oraz minerałów takich jak cynk, potas, wapń i żelazo. Dodatkowo nasiona bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Osoby regularnie spożywające tego rodzaju produkty posiadają gładką skórę, bardzo dobry wzrok i mocne kości. Co istotne, słonecznik obecny w naszej diecie powoduje zwiększoną odporność, lepszą koncentrację i sen.
1. Obniża poziom cholesterolu.
Słonecznik, a właściwie jego nasiona powinien docenić każdy kto posiada skłonności do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Między innymi z tego względu znalazły one zastosowanie w walce z miażdżycą. Dodatkowo w swoim składzie zawiera witaminę E, która nie tylko korzystnie wpływa na wygląd zewnętrzny, ale również w dużym stopniu warunkuje nasze zdrowie np. płodność, ponieważ poprawia jakość plemników. Dodatkowo ziarna słonecznika posiadają dużą ilość fitosteroli, które posiadają znaczny wpływ na regulację poziomu cholesterolu. Cenną wskazówką jest tu fakt, że związki te wykazują pozytywne działanie jeśli będą spożywane nie w większej ilości jak 3 g dziennie. Dlatego też nie należy przekraczać z podjadaniem słonecznika w nadmiernych ilościach.
2. Zapobiega nowotworom.
Obecne w nasionach słonecznika fitosterole mogą nie tylko uchronić nas przed miażdżycą, ale również przed chorobami nowotworowymi. Okazuje się bowiem, że w nasionach słonecznika znajduje się jeszcze jeden bardzo wartościowy składnik, czyli kwas linolowy. Może on zarówno hamować rozwój chorób nowotworowych, a także zapobiegać ich przerzutom.
3. Leczy zaparcia.
Słonecznik to także źródło błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. W związku z tym szczególnie powinny korzystać z niego osoby mające skłonności do zaparć.
4. Poprawia urodę.
Obecna w pestkach słonecznika witamina E w dużym stopniu wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Stanowi silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do powstawania zmarszczek. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia się skóry.
5. Zwiększa płodność.
Ze względu na zawartość witaminy E słonecznik wpływa również na płodność u mężczyzn. Jej niski poziom w organizmie może przyczynić się do zwyrodnienia plemników. Witamina E jest również bardzo istotna dla kobiet, ponieważ odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój płodu oraz jego utrzymanie.
Słonecznik – zastosowanie
Nasiona słonecznika można spożywać samodzielnie, dodawać do sałatek lub płatków owsianych. Stanowią również bardzo dobry dodatek do wypieków. Znaleźć je można m.in. w pieczywie (chlebie, bułkach).
Jaki słonecznik kupować i jak przechowywać?
Podczas zakupu ziaren słonecznika nie powinno wybierać takich, które posiadają lekko żółtą łupinę. Ze względu na to, że posiadają spore stężenie tłuszczu, najlepiej przechowywać je w lodówce. W innym przypadku mogą zjełczeć. Do spożycia można zakupić słonecznik łuskany, surowy, prażony lub niesolony.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz