Aktualizacja: 23 czerwca 2022
Chałwa to popularny, słodki przysmak, który znany jest w Polsce od wielu lat. Wyróżniamy różne jej rodzaje, jednak w sklepach najczęściej występuje chałwa sezamowa. Mimo że jest bardzo dobrym przysmakiem, to nie do końca zdajemy sobie sprawę jaki wywiera wpływ na nasz organizm. Poznajmy zatem właściwości zdrowotne chałwy.
Chałwa stanowi jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych świata. Jest ona dość tłustą, włóknistą i kruchą mieszaniną karmelu oraz różnego rodzaju nasion oleistych. Obecnie występuje wiele rodzajów chałwy. Jej odmiana zależna jest od kraju, z którego pochodzi. W związku z tym może zawierać w sobie kakao, orzechy czy inne bakalie. Ciekawostką jest fakt, że chałwa jest o wiele mniej kaloryczna niż tabliczka ulubionej czekolady. Dodatkowo w jej składzie znaleźć można wiele cennych związków takich jak np. witamina E, białko, przeciwutleniacze czy tak ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe.
Spis treści
Chałwa i jej rodzaje
Obecnie istnieje kilka rodzajów chałwy, do produkcji których używa się różnego rodzaju nasion. Z tego względu wyróżniamy:
- chałwę sezamową
- chałwę słonecznikową
- chałwę migdałową
- chałwę arachidową
Do produkcji chałwy wykorzystuje się także inne składniki. Zależy to głównie od kraju w jakim zostaje produkowana. Dla przykładu w Rosji smakołyk ten wytwarza się z maku, słonecznika oraz orzechów. Z kolei w Indiach chałwa występuje z dodatkiem marchwi. Bazą chałwy greckiej natomiast jest skrobia kukurydziana.
Chałwa – właściwości i wartości odżywcze
Główne wartości odżywcze chałwy wynikają z obecności w jej składzie sezamu. Jak doskonale wiemy, chałwa jest produktem dość kalorycznym. Jednak charakteryzuje się obecnością wartościowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. W jej składzie występują także związki mineralne fosfor, magnez czy żelazo, witaminy z grupy B oraz witamina E.
Witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na nasz układ nerwowy, odpornościowy oraz krwionośny. Smakołyk w postaci chałwy ze względu na zawartość przeciwutleniaczy może zapobiegać nowotworom przewodu pokarmowego, wzmocnić płuca oraz załagodzić bóle migrenowe. Z kolei obecna w chałwie witamina E, powszechnie nazywana witaminą młodości, chroni tkanki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu. Spożywanie chałwy może również wpłynąć na obniżenie się poziomu cholesterolu, bowiem zawiera w sobie cenną substancję, mianowicie kwas linolowy. Jego zadaniem jest zapobieganie chorób sercowo-naczyniowych.
Jak właściwie przechowywać chałwę?
Najlepiej gdy chałwę przechowujemy w lodówce, w zamkniętym opakowaniu. Nie powinna jednak być przechowywana w ten sposób dłużej niż jeden miesiąc.
Czy każdy może jeść chałwę?
Mimo wielu korzystnych właściwości oddziałujących na nasz organizm chałwy nie zaleca się osobom z dużą nadwagą lub otyłością, ze względu na jej sporą kaloryczność. Nie jest to również produkt dla diabetyków czy alergików (uczulonych m.in. na sezam).
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Moje ulubione słodycze 🙂
Jadłam tylko chałwę sezamową i bardzo ją lubę, ale bardziej od święta niż na co dzień 🙂
Kocham chałwę ale jestem drugi dzień na wychodzeniu z postu dr Dąbrowskiej i myśle, nie wracać już do cukru i innych łakoci mam nadzieje, że mi się to uda ?
To ciekawe. Uwielbiam chałwę, ale nigdy nie spodziewałam się, że ma jakieś właściwości zdrowotne. Fajnie