Aktualizacja: 1 listopada 2020
Durum stanowi twardą odmianę pszenicy. Znalazła ona zastosowanie m.in. w produkcji makaronów. Spożywanie produktów spożywczych na jej bazie jest dla naszego organizmu bardzo zdrowe, zarówno ze względu odżywczego, jak i dietetycznego. Poznajmy więc czym dokładnie jest durum oraz jakie właściwości wykazuje.
Pszenica durum to tzw. twarda pszenica. Najlepszym środowiskiem jej wzrostu są rejony o klimacie suchym. Początkowo od wielu lat uprawiana była w Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w Chinach. Oprócz tego, że wykorzystywana jest do produkcji makaronów, z pszenicy durum produkowana jest także mąka potocznie nazywana semoliną.
Tego rodzaju pszenica posiada w swoim składzie duże ilości glutenu. Mimo to stanowi bogatsze źródło witamin i minerałów niż tradycyjna pszenica. Mąka z pszenicy durum zawiera duże ilości potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Oprócz tego posiada cenny kwas foliowy i witaminy z grupy B oraz witaminę E. Obecna jest tu również luteina, która chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz warunkuje prawidłowe widzenie. Pszenica durum stanowi też doskonałe źródło białka oraz błonnika pokarmowego.
Spis treści
Pszenica durum – właściwości
Tego rodzaju pszenica charakteryzuje się szerokim i cennym działaniem dla naszego organizmu. Po spożyciu produktu powstałego na bazie pszenicy durum jesteśmy nasyceni przez długi czas, a wszystko to dzięki zawartości sporych ilości błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę jelit zapewniając prawidłową przemianę materii.
Semolina, czyli mąka wykonana z pszenicy durum charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest to wskaźnik, który określa wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. Niski indeks glikemiczny powoduje niższy wyrzut glukozy i insuliny do krwi niż po zjedzeniu oczyszczonej mąki pszennej. Dlatego też im indeks glikemiczny jest niższy tym lepiej. Dla przykładu makaron z pszenicy durum posiada poziom glikemiczny 50, a makaron z pszenicy tradycyjnej 70. Na wysokość indeksu ma wpływ stopień rozgotowania makaronu. Im dłużej pozostaje „na ogniu” tym jest on wyższy.
Warto zaznaczyć, że mąka wytwarzana z pszenicy durum posiada gluten. Dlatego też osoby nie tolerujące go mogą automatycznie źle się czuć. Do najczęstszych objawów zalicza się ból brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia. Z tego względu nie jest ona zalecana osobom mającym alergię na gluten lub chorym na celiakię.
Zastosowanie
Pszenica durum przede wszystkim wykorzystywana jest do produkcji mąki (semoliny). Ona z kolei znalazła zastosowanie w produkcji makronów oraz różnych wypieków np. ciasta do pizzy czy ciast do tortilli. Z pszenicy durum otrzymywany jest powszechnie nam znany kuskus, który łączy w sobie cechy kaszy i makaronu.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
I takie wiadomości warto poznawać, kompleksowo, rzeczowo i ciekawie przedstawione. 🙂
Dużo ciekawych informacji 🙂
No właśnie biedna pszenica zyskała złą sławę ale dobra, niemodyfikowana pszenica jest wartościowym pożywieniem i świetnym prebiotykiem. Najlepiej kupować jednak z certyfikatem.
Świetnie, że odczarowujesz pszenicę, która ma bardzo złą sławę, głównie przez pszenicę zwyczajną, która jest wszechobecna. A właśnie durum czy samopsza to też pszenice, ale dużo zdrowsze, po które warto sięgać.
Bardzo lubię takie wpisy, wszystkie informacje w jednym miejscu 🙂
Właśnie ostatnio zastanawiałam się co tak naprawdę kryje się za słowem „durum”. Dzięki za wartościowe informacje. Przy okazji dowiedziałam się kilka ważnych rzeczy odnośnie indeksu glikemicznego. Super wpis!
Lubię durum za to, że w odróżnieniu od pełnoziarnistych makaronów, on szczególnie nie różni się od zwykłego makaronu, a właściwości dalej ma dobre.
No i kolejna porcja bardzo rzeczowego wpisu 🙂 Dziękuję! Uwielbiam do Ciebie zaglądać 😀
A wlasnie ostatnio gdzies mignal mi chleb durum i moj maz ktory jest Iranczykiem stwierdzil, ze to jest taki chleb, ktory je sie u niego w kraju. I durum jest tu nazwa zboza. Acha…. Pozdrawiam serdecznie Beata
Zgadzam się z poprzednikiem. Wartościowy wpis 😉
Krótko i na temat, a do tego nie tylko ze strony zalet, ale i przeciwwskazań. Myślę, że wpis bardzo przydatny szczególnie, że nie wszyscy wiedzą czym różni się pszenica twarda od tradycyjnej.