Aktualizacja: 27 października 2023
Migdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz jakie znalazły zastosowanie?
Spis treści
Migdały – czym są?
Migdały to nic innego jak owoce drzewa migdałowego. Często mylone są z orzechami, jednak jest to określenie błędne. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i charakteryzują się bogatym składem. Zaliczają się do niego m.in. jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minerały (w tym w największej ilości potas), witaminy z grupy B, witamina E oraz błonnik. Dzięki tak bogatemu składowi migdały bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, a także branży kosmetycznej.
Migdały – właściwości
1. Nudności w ciąży.
Migdały są ważnym składnikiem diety u kobiet spodziewających się dziecka. Jednym z powodów jest obecny w nich kwas foliowy, który warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Drugim jest to, że doskonale łagodzą nudności występujące w okresie ciąży. Istotną funkcją jest również fakt, że migdały zobojętniają kwasy żołądkowe oraz niwelują uczucie pieczenia.
2. Odchudzanie.
Mimo że stanowią one źródło sporej ilości tłuszczu i są produktem kalorycznym wspomagają odchudzanie. Wszystko to dzięki obecności w nich NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które regulują metabolizm oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Dodatkowym atutem migdałów jest obecność w nich błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas.
3. Słabe paznokcie.
Ze względu na zawartość witamin z grupy B, migdały bardzo dobrze wzmacniają włosy i paznokcie. Niedobór tych witamin przyczynia się do osłabienia paznokci, a także wystąpienia nierówności w obrębie płytki paznokciowej.
4. Stres.
Migdały stanowią dobre źródło magnezu, a także witamin z grupy B oraz NNKT. Wszystkie te składniki wspomagają pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają antydepresyjnie.
5. Odporności.
Regularne spożywanie migdałów pomoże wzmocnić odporność organizmu. Włączenie ich do diety pozwoli uchronić się przed grypą oraz przeziębieniem. Pozwoli również znacznie szybciej zregenerować skórę w przypadku otwartych ran czy zmian trądzikowych.
Migdały – zastosowanie
1. Kuchnia.
Migdały podobnie jak orzechy znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju deserami. Są świetnym dodatkiem do lodów, a także wypieków typu ciasta czy ciasteczka. W postaci płatków mogą stanowić element dekoracyjny lub ciekawy dodatek do sałatek.
Z migdałów można wykonać również mleko migdałowe. Do tego celu należy zblendować je wraz z wodą. Taki napój może być alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego. Z kolei mąka migdałowa, czyli po prostu mielone migdały mogą być bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki tradycyjnej.
2. Kosmetyka.
Słodkie migdały znalazły zastosowanie w kosmetyce. Z tak cennego produktu powstaje m.in. olej migdałowy o właściwościach nawilżających i regenerujących. Z tego też względu zalecany jest on osobom z cerą suchą i wrażliwą. Z gorzkich migdałów z kolei pozyskiwany jest kwas migdałowy, który wykorzystuje się w kosmetologii w zabiegach pielęgnacyjnych (redukcja przebarwień, leczenie trądziku pospolitego), a także w medycynie estetycznej.
Migdały – jakie jeść najlepiej?
Aby w 100% wykorzystać zdrowotne właściwości migdałów, najlepiej spożywać je na surowo lub wcześniej namoczone w wodzie. Taka forma jest najlepszym rozwiązaniem, bowiem poddawanie ich wysokiej temperaturze – gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu niszczy cenne składniki odżywcze. Co ważne, korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z kolei wcześniejsze moczenie migdałów w wodzie przed spożyciem aktywizuje w nich wiele enzymów. Dodatkowo czynność ta powoduje, że stają się one bardziej miękkie i łatwiej strawne.
Ciekawość wzbudzać może również fakt czy zjadać migdały ze skórką czy jednak bez. Otóż skórka migdałów również zawiera w sobie garść cennych składników odżywczych, do których zalicza się m.in. błonnik czy witaminę E. Mimo to obecny w niej kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność wielu związków w tym magnezu, wapnia czy żelaza. Odpowiedź na to pytanie może nie być jednoznaczna. Najlepszym rozwiązaniem będzie naprzemienne ich spożywanie, raz ze skórą, a raz bez.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Uwielbiam migdały!! Zawsze muszę mieć przy sobie woreczek w razie gdyby naszła mnie na nie ochota. Dlatego też zamawiam w sklepie taki duży worek kilogramowy, żeby mieć zapasy na jakiś czas. Przepyszne mają też masło migdałowe mniamm 🙂
Muszę wypróbować olejek migdałowy do mojej cery. Jestem ciekawa efektów 🙂
Nasze dzieciaki uwielbiają orzechy, ale migdały w szczególności 🙂
A do tego łagodzą mdłości podczas ciąży 🙂
Uwielbiam migdały, mogłabym jeść je kilogramami 🙂