Aktualizacja: 22 listopada 2017
Masło klarowane lub tzw. masło ghee stanowi zdrową alternatywę dla masła tradycyjnego. Wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i innych zaburzeń ze strony układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej masło klarowane.
Masło klarowane wywodzi się terenów Azji, Afryki oraz rejonów Bliskiego Wschodu. Od setek lat wykorzystywane jest w kuchni tybetańskiej i indyjskiej. Należy do produktów lekkostrawnych oraz o długim okresie przydatności. Zamknięte i przechowywane w temperaturze pokojowej nadaje się do spożycia przez około 9 miesięcy. Z kolei w lodówce nawet do 15 miesięcy. Taka długoterminowość masła klarowanego wynika ze zniszczenia bakterii w bardzo wysokiej temperaturze, które w tradycyjnym maśle stanowią czynnik umożliwiający psucie się produktu.
Istotny jest fakt, że masło to nie jełczeje i nie utlenia się. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia tego rodzaju masło może być wykorzystywane zarówno do smażenia, pieczenia czy duszenia. Ponadto jest ono produktem dość wydajnym. Dla porównania 1 łyżka masła klarowanego odpowiada aż 4 łyżkom oleju.
Proces klarowania masła zmienia jego smak, kolor oraz konsystencje. Smak staje się nieco delikatniejszy z łagodną orzechową nutą. Barwa zyskuje bardziej żółty odcień, a konsystencja staje się twardsza, nieco przypominająca miód.
Spis treści
Jak powstaje masło klarowane?
Masło klarowane powstaje w wyniku długiego procesu gotowania masła na małym, delikatnym ogniu. W wyniku tego zostają oddzielone wszelkie zanieczyszczenia pochodzące z mleka krowiego, a także białko. Pozostaje więc jedynie czysty tłuszcz o cennych właściwościach.
Masło klarowane – właściwości
Masło klarowane, z którego zostają odłączone wszelkie zanieczyszczenia, laktoza, kazeina oraz woda jest znacznie zdrowszym produktem. Nie uczula, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze w tym m.ni. witaminę A, D, E, K, a także kwas masłowy. Taki skład przynosi nam wiele korzyści.
1. Oczyszczanie organizmu i metabolizm.
Dzięki obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w tym szczególnie kwasu masłowego tego rodzaju masło odżywia komórki jelitowe, a także przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Wspomaga więc naturalne oczyszczanie organizmu. Dodatkowo masło klarowane przyspiesza metabolizm organizmu.
2. Odchudzanie i działanie przeciwzapalne.
Poprzez przyspieszenie metabolizmu masło klarowane wspomaga również odchudzanie. Wszystko dzięki obecności krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W dodatku masło to wykazuje działanie przeciwzapalne. A więc łagodzi stany zapalne m.in. układu pokarmowego. Masło klarowane zmniejsza wydzielanie prostaglandyn i leukotrienów, które stanowią ich główną przyczynę.
3. Wątroba i układ hormonalny.
Masło klarowane pomaga usprawnić pracę wątroby, a także reguluje gospodarkę hormonalną.
4. Układ pokarmowy i krwionośny.
Regularne spożywanie masła klarowanego pomaga zwalczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in. zaburzenia żołądkowo – jelitowe. Ponadto korzystnie wpływa na układ krwionośny, zapobiegając chorobie wieńcowej,
5. Pamięć i koncentracja.
Masło klarowane może również mieć wpływ na poprawę pamięci i koncentracji poprzez zawartość kwasów tłuszczowych.
Masło klarowane – zastosowanie
Masło klarowane jest bardzo uniwersalnym produktem kuchennym. Można je wykorzystać na wiele sposobów m.in. do smażenia, pieczenia czy duszenia. Bardzo dobrze wydobywa smak potraw oraz nadaje im lekko orzechowej nuty. Z kolei w postaci stałej można wykorzystać je do wyrobu wypieków takich jak ciasta czy ciasteczeka.
Jak zrobić masło klarowane?
Przygotowanie masła klarowanego w domowy sposób jest bardzo proste. Kostkę masła należy podgrzać w garnku. Ważne jest, aby cały czas używać małego ognia. W chwili kiedy masło poddawane jest procesowi rozpuszczania w pewnym momencie dochodzi do pojawienia się przeźroczystej, o złotawym odcieniu warstwy, a także pozostałości po mleku, w postaci białej piany u góry. Następnie używając sitka wyścielonego gazą należy przelać rozpuszczone masło w taki sposób, aby resztki pozostały na materiale, a czysty tłuszcz trafił do naczynia. Ta właśnie część to masło klarowane, które można przetrzymywać w lodówce nawet przez prawie rok.
Podsumowanie
Masło klarowane jest zdrowym produktem, które powinno występować w kuchni u każdego z nas. Jest ono uniwersalne, ponieważ nadaje się do pieczenia, smażenia czy duszenia. Jego dużą zaletą jest długi okres przydatności oraz łatwość wykonania samemu w domu.
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
szkoda że nie mogę przekonać męza do masełka klarowanego
Znam od wielu lat, odkąd zaczęłam się interesować indyjską kuchnią, w której tego masła używa się dosyć często.
Nie miałam pojęcia, że masło klarowane jest tak pozytywne dla naszego zdrowia.
Szkoda tylko, że cena masła klarowanego w polskich sklepach jest taka zabójcza … ;/, powinniśmy mieć łatwiejszy dostęp do zdrowej żywności.
Przecież możesz je zrobić sama!