Aktualizacja: 20 września 2022
Choć spożywanie wodorostów czy glonów ze stawu nie brzmi jak idealny posiłek dla smakoszy, to dziesiątki tysięcy osób każdego dnia włącza je do swojej diety. Dlaczego? Ponieważ działanie Spiruliny jest bardzo szerokie i ma wpływ na nasze zdrowie. Alga Spirulina istnieje od tysięcy lat i wiele kultur na całym świecie ją uprawiało, a także uprawia. Nie bez powodu.
Spis treści
Spirulina w historii
W pierwszej połowie XVI wieku hiszpański konkwistador Hernan Cortes odkrył, że starożytni Aztekowie uprawiali Spirulinę, którą sprzedawali po wysuszeniu miejscowej ludności. Nazywli ją „Tecuitlatl”. Działanie Spiruliny na organizm było tak duże, że stanowiła podstawę diety wojowników i biegaczy azteckich. Ich siła i wytrzymałość zrobiły wrażenie na Cortesie.
Choć w Meksyku było wiele jezior, to warunki do uprawy Spiruliny były tylko w sodowym, mocno alkalicznym jeziorze Texcoco. W literaturze można znaleźć kilka opisów tego, jak Aztekowie zbierają Tecuitlatl. Pisał o tym franciszkanin Bernardino de Sahagun w „Rzecz z dziejów Nowej Hiszpanii” czy Bernal Diaz del Castillo w „Prawdziwej historii podboju Nowej Hiszpanii”.
Również w Afryce w jeziorze Chad, które ma podobną alkaliczność do jeziora Texcoco, uprawia się do dziś Spirulinę. Rośnie w bardzo specyficznych ekosystemach zwanych ouaddis, a miejscowi nazywają ją Dihé. Po zebraniu, algi wylewa się bezpośrednio do płytkich dołków w piasku, gdzie jest filtrowana i wstępnie suszona na słońcu.
Spirulina jest tradycyjnym składnikiem diety ludzi Kenembou i stanowi podstawę wielu dań. Używa się jej do przygotowania sosów, je się ją również z ryżem, olejem czy mlekiem. Lokalnie stosowana jest również do leczenia ran, bólu głowy lub żołądka.
Działanie Spiruliny
Dlaczego ludzie od wieków spożywali i zajmowali się hodowlą Spiruliny? Czy działanie Spiruliny na organizm człowieka jest aż tak duże?
Naturalna histamina
Zażywanie niektórych leków przeciwhistaminowych może powodować niechciane reakcje organizmu. Często można doświadczyć senności, bólu i zawrotów głowy, zaburzeń widzenia, suchości w ustach lub nosie, a także trudności w oddychaniu czy kołatanie serca. Niektóre alergie można jednak łagodzić w sposób naturalny i bez poważnych skutków ubocznych.
Dobrym przykładem jest działanie Spiruliny w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa. Jedno z badań, przeprowadzonych na grupie 230 osób, wykazało pozytywny wpływ Spiruliny na łagodzenie objawów tej alergii. Alga ta potrafi modulować profil komórek Th poprzez hamowanie różnicowania komórek Th2. Może również hamować wytwarzanie IL-4. W badaniu tym Spirulina poprzez zmniejszenie stężenia histaminy i immunoglobuliny w surowicy, skutecznie łagodziła stany zapalne błony śluzowej nosa. [1]
Oczyszczanie organizmu
Niestety obecnie ciężko jest dokładnie stwierdzić co znajduje się w naszej żywności. Łańcuch produkcyjny potrafi być bardzo długi oraz złożony i na różnych etapach przetwórstwa może dochodzić do jej zanieczyszczenia. Szczególnie w okolicach dużych miast czy ośrodków przemysłowych, gdzie rolnictwo styka się z przemysłem, zanieczyszczenia mogą przedostawać się do żywności. Mimo tego, że sałata na lokalnym rynku wygląda na ładną i zdrową może zawierać w sobie np. metale ciężkie.
Dobrym pomysłem jest dodawanie np. do sałatek niewielkiej ilości Spiruliny, która ma niezwykle silne właściwości chelatujące. Oznacza to, że ma zdolność wiązania chemicznego z niektórymi jonami metali. Dzięki temu usuniemy niechciane zanieczyszczenia wraz z moczem.
Reklama
Stymulowanie układu trawienia
Współczesna dieta, oparta w głównej mierze na przetworzonej żywności nie sprzyja florze bakteryjnej w jelitach i prowadzi do wielu problemów całego układu trawienia. Dobrym sposobem na pobudzenie działania jelit i flory bakteryjnej jest choćby spożywanie jogurtów probiotycznych. Jednak nie tylko jogurt czy ocet może pomóc. Również działanie Spiruliny w układzie trawiennym może być zbawienne. Jedną z niewątpliwych zalet spożywania tej algi jest jej wpływ na stymulowanie wzrostu i reprodukcję pożytecznych bakterii w jelitach, a także kontrolowanie populacji tych szkodliwych.
Bezsenność
Sen to podstawa regeneracji naszego organizmu. Bezsenność może doprowadzić do szeregu trudności w codziennym funkcjonowaniu. Rozdrażnienie, zmęczenie, wyczerpanie, problemy z koncentracją, pogorszenie pamięci, gorsza jakość wykonywanych czynności oraz zmiany w wyglądzie zewnętrznym (cienie pod oczami, ziemista cera, podpuchnięte powieki) to tylko część problemów wynikających z bezsenności lub snu niskiej jakości.
Spożywanie Spiruliny może pomóc w produkcji melatoniny. Jest to hormon, wydzielany przez gruczoł w mózgu – szyszynkę. Odpowiedzialny jest za regulację naszego zegara biologicznego i poprawne funkcjonowanie w dzień i w nocy. Wiele osób, mających problemy ze snem, sięga po tabletki nasenne, które niestety niekorzystnie wpływają na autonomiczne wytwarzanie melatoniny. Warto więc sięgnąć po Spirulinę i spróbować w naturalny sposób wyregulować nasz sen.
Anemia
Przez niedokrwistość rozumiemy niedobór czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi, które skutkują złym samopoczuciem, zmęczeniem, obniżeniem koncentracji, bladością skóry i innymi poważnymi problemami zdrowotnymi. I znów dobrym sposobem na złagodzenie tych objawów jest spożywanie Spiruliny. Jest niezwykle bogata w naturalne i łatwo przyswajalne witaminy i minerały, a w szczególności w żelazo i kwas foliowy. W jednym z badań osobom starszym z problemem niedokrwistości podawano Spirulinę. W ciągu 12-tygodniowego okresu badań zaobserwowano stały wzrost średnich wartości hemoglobiny we krwi u osób badanych. Ponadto zwiększała się również średnia objętość krwinek i średnie stężenie hemoglobiny we krwi. [2]
Inne korzyści Spiruliny
Jak widać działanie Spiruliny jest zbyt duże, aby je ignorować. Warto zatem skorzystać z właściwości jakie oferuje i włączyć ją do swojej diety. Nasz organizm na pewno odczuje różnicę. Oczywiście korzyści z przyjmowania algi Spirulina jest znacznie więcej. Można o nich przeczytać w innych naszych artykułach (w kategorii algi).
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Ja dodaję spirulinę do koktajli – niesamowite efekty wizualne gratis.. 🙂
Czy warto inwestować w ekologiczne wersje spiruliny?
Czy warto inwestować w spirulinę ekologiczną?
Bardzo ciekawy wpis
Jem sprasowaną i bardzo polecam! Zwłaszcza na trawienie:)
Przyznam, że nigdy nie próbowałam, ale jeśli pomaga na sen, to chyba powinnam!
bardzo ciekawy wpis! Jakie było by ideane dawkowanie spiruliny?
Widziałam ostatnio opakowanie spiruliny i był tam olej palmowy, więc zrezygnowałam z kupna
Ja kupiłam sproszkowaną spirulinę z myślą o dodawaniu jej do koktaili, ale jednak jej aromat ciężko jest zniwelować, więc skończyła w łazience jako składnik maseczek – i choć woda w wannie przybiera potem niezbyt zachęcający kolor, to działanie na skórę jak najbardziej polecam 🙂
Już jakiś czas semu przekonałam się do spiruliny i mogę powiedzieć tylko jedno – polecam:)
Często mam problemy z anemią, muszę o tym pomyśleć 😉
Niezłe ma zastosowania, nie słyszałam wcześniej o spirulinie 🙂
Bardzo przydatny artykuł!
Nigdy nie słyszałam o spirulinie, a z tego co widać w wielu sytuacjach warto po nią sięgać. Nawet jeśli glony, wodorosty i algi nie brzmią zbyt apetycznie…
Czy znajdę gdzieś pracę naukowe poświęcone spirulinie? Nie znałam wcześniej tej substancji, a bardzo mnie zaintrygowała 🙂
Czasami wolę się nie zastanawiać nad tym co jemy, bo to nic pozytywnego nie wnosi, więc działanie oczyszczające spiruliny ja najbardziej do mnie przemawia.
Spirulina jak widać dobra na wszystko 🙂
Nie znana nam do tej pory:)
Słyszałam o odżywczych wartościach spiruliny, ale nie wiedziałam, że występuje tylko w jeziorach alkaicznych
Ciekawe. Nie wiedziałem, że spirulina była znana już przez Azteków 🙂
Rany, teraz faktycznie musze się za to zabrać… – chyba faktycznie warto
Nie znam, ale chyba czas trochę poczytać.
Słyszałam o spirulinie, ale nie wiedziałam, że jest aż tak wszechstronna. Natura ma moc!
Ooo będę musiała więcej poczytać na temat jej pomagania przy bezsenności. U nas to ogólnodomowy problem 🙁
U mnie w domu od dawna doceniana jest spirulina 🙂
Byłam już na blogu, ale dopiero teraz zrozumiałam, czym jest spirulina. Niezwykłe, że taka zwyczajna, mogło by się wydawać, alga, jest tak cenna dla naszego zdrowia!