Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 5 lipca 2024

Kasza pęczak - właściwości i zastosowanieKasza pęczak, tak jak i inne rodzaje kasz, zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, a co za tym idzie korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Choć jest tak zdrowa nie do końca doceniana w kuchni polskiej, przez co rzadko serwuje się ją na naszych stołach. Co więc takiego w sobie kryje oraz jakie wykazuje działanie na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie kaszy pęczak.

 

Kasza pęczak – właściwości

Kasza pęczak to jeden z rodzajów kaszy jęczmiennej. Oprócz tego stanowi jej najbardziej wartościowy rodzaj. Zawiera więc największe ilości witamin i minerałów. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie ona jest najmniej przetworzona. Wszystko dlatego, że zostaje pozbawiona jedynie łuski zewnętrznej. Odpowiednio przygotowany pęczak jest bardzo smaczny i pożywny.

1. Kasza pęczak to źródło witaminy E

W kaszy pęczak znajduje się całkiem spora ilość witaminy E. Dlatego też spożywanie pęczaku uzupełni niedobór tej witaminy w organizmie. Ponadto może uchronić przed rozwojem miażdżycy. Witamina E należy również do grupy przeciwutleniaczy, których celem jest niwelowanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój groźnych chorób, w tym również nowotworów.

2. Kasza pęczak wspomaga układ pokarmowy

Przeprowadzone badania wykazują, że regularne spożywanie kaszy pęczak wspomaga pracę narządów układu pokarmowego, a więc trzustki, wątroby i śledziony. Ze względu na to, że kasza ta ma właściwości moczopędne, zapobiega m.in. zaparciom.

3. Kasza pęczak reguluje ciśnienie krwi

Dzięki zawartości potasu kasza pęczak jest idealnym produktem spożywczym dla osób mających problem z wysokim ciśnieniem krwi. Regularne uzupełnianie potasu w diecie może skutecznie obniżyć ciśnienie i poprawić nasze samopoczucie.

4. Kasza pęczak wpływa na naszą urodę

Obecne w kaszy pęczak witaminy oraz minerały mają nieodzowny wpływ na nasz wygląd zewnętrzny. Zawarte w niej witaminy z grupy B warunkują kondycję skóry oraz zapobiegają jej chorobom. Z kolei minerały takie jak cynk, wapń czy fosfor odpowiedzialne są za właściwy stan naszych paznokci i włosów.

5. Kasza pęczak reguluje procesy trawienne

Na 100 gram kaszy pęczak aż 6 gram stanowi błonnik. Spełnia on ważne funkcje w naszym organizmie. Należą do nich m.in. zapewnienie uczucia sytości na długi czas poprzez zwiększanie jej objętości po spożyciu. Działanie to pomocne jest w walce ze zbędnymi kilogramami. Ponadto spożywanie błonnika reguluje perystaltykę jelit, co zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego.

Kasza pęczak – zastosowanie

Kasza pęczak doskonale sprawdza się z różnego rodzaju sosami m.in. grzybowym i mięsnym. Może również stanowić doskonały składnik potraw takich jak gołąbki, a także faszerowanych warzyw np. pomidory, papryka czy bakłażan.

Kasza pęczak wykorzystywana jest również w zupach np. pomidorowej, grzybowej oraz w zupach typu krem. Ponadto bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do placków ziemniaczanych czy kotletów. Dodawana jest też do wielu rodzajów sałatek.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ochman P., Kasze, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa 2022.
  2. Falandysz G., Kasze w żywieniu rodziny, Barzkowice 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami