Aktualizacja: 10 października 2022
Kaki, nazywane również persymoną lub jabłkiem orientu, skrywa coraz mniejszą tajemnicę. Obecnie bez większych problemów znaleźć je możemy w supermarketach oraz w menu dobrych restauracji. Co dokładnie w sobie kryje oraz skąd wywodzą się jego korzenie? Poznajmy najważniejsze informacje na temat kaki.
Spis treści
Kaki – charakterystyka
To owoc, którego właściwości docenili już dawno Japończycy oraz Chińczycy. To właśnie z ich rejonów pochodzi jabłko orientu. Zarówno swym kształtem, jak i barwą przypomina nieco pomidora, a smakiem zbliżony jest do śliwki. Posiada nieduże gabaryty i cechuje się barwą od żółtej przez pomarańczową nawet do czerwonej. W górnej części persymona posiada kępkę dość charakterystycznych liści.
To owoc drzewa hebanowego i należy do owoców jagodowych, podobnie jak winogrono czy pomidor. Zwykle posiada średnicę od 2 do 9 cm. W smaku przypomina nieco śliwkę, a konsystencja podobna jest do galaretki. Tego rodzaju owoce znaleźć możemy w sklepach, głównie zimą lub jesienią.
Kaki – skład
Kaki to przede wszystkim źródło witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo znajdują się tam minerały takie jak potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez. Ze względu na tak szeroki skład kaki wykazuje bardzo szeroki i korzystny wpływ na nasz organizm. Zawartość witaminy A sprawia, że wykazuje on właściwości antybakteryjne, odmładzające, ujędrniające. Witamina A to także silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc przed groźnymi chorobami między innymi nowotworami oraz spowalnia procesy jego starzenia się. Kaki hamuje również rozwój komórek rakowych krwi. Wywołuje więc apoptozę, czyli ich śmierć. Regularne spożywanie kaki reguluje poziom cholesterolu.
Dzięki zawartości pektyn, owoc ten reguluje metabolizm i wspomaga procesy trawienne. Obecne tu karotenoidy warunkują prawidłowe procesy widzenia, zwłaszcza po zmierzchu. Należy do nich m.in. witamina A, która wchodzi w skład barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka. Beta-karoten zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która stanowi główną przyczynę utraty wzroku w starszym wieku.
Witamina C wzmacnia układ odpornościowy organizmu oraz korzystnie wpływa na naczynia układu krwionośnego. Wzmacnia i uszczelnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu potocznie nazywanych pajączków.
Kaki – jak właściwie kupować?
Decydując się na zakup kaki należy wybierać jedynie owoce okrągłe, gładkie oraz mięsiste. Ważne jest, aby zawierały liście. W przypadku kiedy wiemy, że nie spożyjemy owoców zbyt szybko, warto wybierać te bardziej twarde, aby z czasem dojrzały. W momencie kiedy dojrzeją, warto trzymać je w lodówce.
Kaki – jak je jeść?
Pierwszym krokiem jest obranie owoców z liści. Następnie należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić. Owoc można również pozostawić w skórce, a następnie tak jak w przypadku kiwi wydrążyć miąższ łyżeczką. Warto zaznaczyć, że kaki nie powinno się jeść się skórką.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na fakt, że miąższ kaki jest słodki, delikatnie przypomina śliwkę, gruszkę lub morelę, bardzo dobrze sprawdza się w przypadku domowych dżemów czy galaretek. Kaki to doskonały dodatek również do sałatek owocowych lub innych deserów. Owoc ten można również jeść na surowo, poddawać procesom kandyzacji lub suszyć. Wówczas w smaku przypomina nieco figi.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Direito R., Rocha J., Sepodes B., Eduardo-Figueira M., From Diospyros kaki L. (Persimmon) Phytochemical Profile and Health Impact to New Product Perspectives and Waste Valorization, Nutrients 13/2012.
- Butt M., Sultan M., Aziz M., Naz A., Persimmon (diospyros kaki) fruit: Hidden phytochemicals and health claims, 14/2015.
W życiu nie słyszałam o Kaki. Ale wygląda naprawdę interesujaco. Ciekawe jak smakuje.
Uwielbiam ten owoc i jak tylko się pojawia to zjadamy go bardzo dużo 🙂
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kaki…:)
Jadłam kiedyś bardziej jako ciekawostkę 🙂 Nie było złe, ale trochę mdłe. Przydałby się we wpisie jakiś przepis na danie z Kaki.
Bardzo lubię smak tego owocu, fajnie, że jest teraz łatwo dostępny 😉
Dlaczego nie powinno się jeść ze skórką?
Bo jest twarda skórka.
Po tym artykule nabrałam apetytu na kaki:) Chyba kupię w tym tygodniu, bo podobno są teraz niedrogie:)