Aktualizacja: 19 lipca 2022
Trawa jęczmienna to coraz bardziej doceniany produkt spożywczy z grupy superfood. Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia, szczególnie wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów do spraw żywienia.
Spis treści
Jakie właściwości wykazuje trawa jęczmienna?
Zdrowe żywienie jest jednym z najważniejszych filarów długowieczności. Obserwacje kliniczne i badania naukowe potwierdzają, że zielona żywność może być pomocna w zwalczaniu wielu schorzeń takich jak:
- choroby serca i naczyń krwionośnych;
- nadciśnienie tętnicze;
- niedokrwistość;
- zespół przewlekłego zmęczenia;
- osłabiona odporność;
- choroby płuc (w tym astma);
- choroby nerek;
- nowotwory złośliwe: profilaktyka i rola pomocnicza w ich zwalczaniu;
- choroby skóry;
- choroby przemiany materii (otyłość);
- zespół przewlekłego zmęczenia i niedobory odpornościowe;
- zespół jelita drażliwego oraz zaparcia;
- zapalenia stawów (o podłożu degeneracyjnym i autoimmunologicznym);
- stres;
- problemy z koncentracją.
Wszystko to ze względu na właściwości antyoksydacyjne trawy jęczmiennej. Należy także wiedzieć, że produkt ten wykazuje właściwości przeciwdepresyjne i poprawia samopoczucie, a także reguluje poziom cukru we krwi. Wprowadzenie trawy jęczmiennej w postaci suplementacji przyczyni się do zachowania zgrabnej sylwetki i wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów.
Światowej sławy naukowiec Dr. Yoshihide Hagiwara przez lata analizował skład ponad setek leków chemicznych. Uświadomił sobie jak niekorzystne jest oddziaływanie chemii w obecnej medycynie i zdecydował poświęcić swoją karierę zawodową na poszukiwaniu naturalnych metod leczenia. Przebadał ponad 150 roślin i odkrył, że młody jęczmień jest jednym z najlepszych sposobów na kompletną regenerację dla naszego organizmu. Jego badania laboratoryjne dowiodły, że niezwykłe korzyści trawy jęczmiennej wynikają z kombinacji wielu składników odżywczych i unikalnych enzymów trawiennych. Te naturalne substancje odżywcze zawarte w unikalnym zbożu działają na zasadzie synergii wzajemnie uzupełniając swoje funkcje i przywracając prawidłowe funkcjonowanie naszych komórek i organów.
Poskromienie alergii pokarmowych i skórnych
Młody jęczmień wykorzystywany do produkcji suplementów z trawy jęczmiennej rośnie na terenach ekologicznie czystych, a podczas jego uprawy nie stosuje się żadnej chemii. Substancje odżywcze osiągają maksymalne wartości w miarę zbliżania się krótkiego okresu krzewienia rośliny, który kończy się w ciągu 7-8 dni od kiełkowania. Dzięki temu zebrane młode liście trawy jęczmiennej nie zawierają glutenu. Badania naukowe wciąż dowodzą, że sok z jęczmienia może być skuteczniejszy od leków sterydowych eliminując spektrum skutków ubocznych.
Wzmocnienie układu krążenia
Chlorofil znajdujący się w ziarnach trawy jęczmiennej jest doskonałym źródłem zbilansowanego pożywienia, dzięki któremu zwiększa się produkcja hemoglobiny we krwi – oznacza to krew bardziej bogatą w tlen, co jest najważniejszym elementem regeneracji komórek. Ponadto podobnie jak mikro algi zawiera mukopolisacharydy wzmacniające wszystkie tkanki, w tym serce i naczynia krwionośne.
Walka z otyłością
Trawa jęczmienna to najlepsze źródło substancji, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego wzrostu, odnowy komórkowej i wspaniałego samopoczucia. Jest doskonałym antidotum dla osób borykających się z problemem nadwagi. W swoim składzie posiada bardzo wysokie stężenie lekkostrawnych składników odżywczych, witamin i minerałów oraz składników spalających tłuszcz.
Trawa jęczmienna na poprawę nastroju i koncentracji
Trawa jęczmienna jest zalecana szczególnie dla dzieci i osób starszych z uwagi na bogactwo składników mineralnych, w niej zawartych. Wywierają one pożądany wpływ na mineralizację organizmu i pomagają im z problemem koncentracji. Młody jęczmień zawiera również serotoninę i tryptofan, czyli tak zwane „hormony szczęścia“, odpowiedzialne za poprawę nastroju. Dostarcza także choliny jako budulca dla powstania lecytyny niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Doskonała równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
Zmiana nawyków żywieniowych w ostatnich 50 latach na jedzenie bardzo przetworzone wywarła ogromny wpływ na zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w organizmie. Włączając młody jęczmień do swojego jadłospisu zbalansujemy pH wewnątrz organizmu, przez co komórki naszego ciała zaczynają prawidłowo funkcjonować. W praktyce, lekarze zgadzają się, że sok z jęczmienia jest pomocnym suplementem diety przy wielu chorobach, w tym artretyzmie, migrenowych bólach głowy, astmie, przemęczeniu oraz zaburzeniach pokarmowych oraz może wspomóc oczyszczanie skóry. Jęczmień uznaje się także za korzystny w przypadku innych chorób, takich jak skrzepy krwi oraz cukrzyca, nawet stopnia II.
Prawidłowo zbilansowany jadłospis w znacznym stopniu wpływa na kondycję fizyczno -psychiczną człowieka i przeciwdziała tym samym uaktywnianiu czynników chorobotwórczych. Niestety nawet najbardziej prawidłowa dieta w czasach „przetworzonej żywności” nie jest w stanie zapewnić wystarczającej ilości witamin, minerałów i składników odżywczych. Produkty spożywcze, które w znacznym stopniu działają destrukcyjnie na zdrowie człowieka to artykuły bogate w szkodliwe kwasy tłuszczowe i złe frakcje cholesterolu. Stosowany systematycznie wyciąg z młodego jęczmienia może działać zarówno profilaktycznie jak i przynieść organizmowi określone korzyści zdrowotne. Dlatego powinniśmy regularnie stosować suplementację opartą o składniki naturalne. Trawa jęczmienna to najlepsze źródło substancji, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego wzrostu, odnowy komórkowej i wspaniałego samopoczucia.
Co zawiera trawa jęczmienna?
Kluczowe składniki jęczmienia to białka, witaminy i minerały. Białko jęczmienne posiada 18 z 22 aminokwasów, w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może sam wytworzyć. Dokładna analiza składu soku z trawy jęczmiennej pokazuje, że dostarcza nam dwa razy więcej wapnia, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną szczególnie dla wegetarian witaminę B12, równie dużo prowitaminy A, zwanej Beta-Karotenem, siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, miedź i cynk.
Nasze marzenia o wiecznej młodości są równie stare, co cywilizacja. Dziś wiemy, że nie ma czegoś takiego, jak mityczna fontanna młodości. Istnieją jednak substancje, które przedłużają naszą młodość. To przeciwutleniacze. Do najcenniejszych enzymów antyutleniających obecnych w trawie jęczmiennej zaliczamy SOD- przeciwutleniającą dysmutazę nadtlenkową. SOD – którego poziom ulega zmniejszeniu z wiekiem tak jak koenzymu Q10 coraz częściej nazywamy” enzymem młodości”. Działa bardzo silnie antyoksydacyjnie, wzmacnia mechanizmy obronne, neutralizuje wolne rodniki, przedłuża życie komórek i przyspiesza ich regenerację.
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Peckenpaugh N., Gajewska D., Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2011.
- Włodarek W., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
Mącenie wody. Ile soku z trawy dostarcza więcej składników niż ile mleka? Bo mleka pijemy całą szklankę, a soku z trawy jęczmiennej sypiemy raptem łyżeczkę. Proszę o większą precyzję, bo finalnie nic z tego artykułu nie mogę wyciągnąć.